Menu

Erfgooiers, boeren in het Gooi

Onze omgeving in het Gooi: dorpen, nieuwe woonwijken, (snel)wegen en daartussen bos, zandverstuivingen en heidevelden. Dat is niet altijd zo geweest! In het lesprogramma ‘Erfgooiers: boeren in het Gooi’ gaan leerlingen uit groep 6 en 7 op ontdekkingsreis naar het verleden, naar begin 1900. Ze maken kennis met Tijs, een jongen uit Laren. De vader van Tijs is erfgooier. Maar wie waren dat nou eigenlijk, die erfgooiers, wat deden ze en waar woonden ze? De kinderen gaan op onderzoek uit om daar achter te komen. Welke granen er vroeger in het Gooi werden geteeld, vertelt de gastdocent van St. Oude Land­bouw­gewassen Laren. De kinderen bekijken alle soorten graan nauwkeurig en ontdekken hoe je van graan meel maakt. Zelf iets bakken van dat meel is natuurlijk het allerleukst!

Aansluitend kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de molen of het programma 'Ontdek de Gooise heide' inzetten over het ontstaan en gebruik van de heide vroeger door de boeren en het gebruik van heide vandaag de dag.

Dit lesmateriaal is speciaal ontwikkeld voor de Week van de Erfgooier.

Bekijk hier een beeldverslag

Inschrijven voor dit lesprogramma kan via de NME-wijzer Gooi en Vechtstreek.

De samenstelling van het lesprogramma is mogelijk gemaakt door de Vereniging van Vrienden van het Gooi, het Rabobank Coöperatiefonds en de Stichting Stad en Lande van Gooiland. Met medewerking van het Goois Natuurreservaat, de Larense Molen, Stichting Oude Landbouwgewassen Laren en de Gooise Daltonschool.

EducatiefHilversum.nl is een samenwerking tussen
Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek en Gemeente Hilversum