Menu

Zwerfafval en de wijk

Willen jullie op het schoolplein en in de schoolomgeving zwerfafval opruimen? Wil je met de leerlingen met buitenopdrachten aan de slag in de wijk rond de school? Dan zijn er verschillende aansprekende les-activiteiten voor onderwijs in Hilversum. 

Organiseer een trash-hunt of een zwerfafval-opruimactie

  • Ieder jaar doet Hilversum voor de 3e keer mee aan de challenge Hilversum in 1 dag schoon. Je kunt je school hier aanmelden.
  • Vuilniszakken, afvalknijpers en hesjes zijn te leen bij de gemeente Hilversum. De gemeente haalt de volle zakken ook weer op. Bel hiervoor met 14 035 en vraagt naar afdeling openbare ruimte, team beheer en onderhoud.
  • Organiseer een opschoonactie via Nederland Schoon en ontvang een gratis opschoonartikel als je een actie aanmeldt.
  • Download de #zwerfiebingokaart

Aandeslagmetafval.nl
De website van Nederland Schoon boordevol digitaal lesmateriaal en afval-spelletjes voor basisonderwijs groep 1-8.

De Afvalcoach (groep 5-6)
De Afvalcoach van de GAD helpt in kaart te brengen welk afval er in en om school ontstaat. De kinderen bedenken acties om afval en zwerfafval te verminderen en om afval beter te scheiden.

Kijk! Mijn wijk (groep 5-7)
De kinderen gaan op onderzoek in de buurt van de school. Op hun smartphone gaan ze aan de slag met opdrachten als 'al het afval verzamelen', 'hier woon ik' en 'kleine diertjes parade'.

'Samen aan de slag voor een betere buurt (groep 7-8)
In dit project stellen kinderen hun ideale buurt samen, houden een buurtschouw en kijken samen met buurtbewoners hoe ze hun buurt groener, gezelliger, veiliger en prettiger kunnen maken. Dit is een project geheel op maat voor de school en we werken hierbij samen met organisaties die in de buitenruimte actief zijn, zoals gemeente Hilversum, SBS/Tomin, Versa Welzijn, urban farming035 en de GAD. heb je interesse? Mail dan naar info@omgevingseducatie.nl.

Plastic Soep
Vraag een gastles aan bij de Plastic Soup Foundation. Zij verzorgen lessen waarin ervaren gastdocenten met de leerlingen op zoek gaan naar creatieve oplossingen voor het plastic-probleem en ze laten zien welke oplossingen er al zijn. Er zijn lessen voor verschillende niveau's: groep 1 en 2, groep 3-4-5 en groep 6-7-8. Ook zijn er mogelijkheden voor het voortgezet onderwijs.

EducatiefHilversum.nl is een samenwerking tussen
Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek en Gemeente Hilversum