Menu

Scharrelende kippen op de Lorentzschool

Maandag 05 juli 2021

Scharrelende kippen, een kas waarin de tomatenplanten lekker kunnen groeien, een druif tegen de muur, een appel- en een perenboom en natuurlijk flink wat moestuinbakken waarin allerlei groenten, fruit en bloemen worden geteeld, zo zie de binnentuin van de Lorentzschool eruit. Meester Hans, conciërge op de Lorentzschool, vertelt: ‘Er was altijd al een moestuin, maar dat was niet heel erg gestructureerd. Sinds de komst van corona is het in een versnelling geraakt. Via Urban Farming hebben we meegedaan aan een actie om plantjes op te kweken voor de verzorgings­tehuizen in de buurt. Dat beviel zo goed dat we hen hebben gevraagd om ons te helpen met de moestuin. Monique, moestuincoach bij Urban Farming, heeft ons geholpen de moestuin goed op te zetten’.

‘Ik heb een indeling gemaakt van de te telen gewassen', vertelt Monique. We werken bijvoorbeeld met wisselteelt. Dat betekent dat je elk jaar de gewassen een vak doorschuift, zodat de grond niet teveel wordt uitgeput, maar ook eventuele ziektes in de kiem gesmoord worden’.

Monique is dit schooljaar regelmatig aanwezig om Hans te coachen tijdens de lessen met de kinderen. ‘Ik geef de tuinlessen samen met Hans. Vooraf spreek ik de les met hem door, zodat het doel en de activiteiten helder zijn. Vragen van de kinderen of van Hans zelf die tijdens en na de tuinactiviteiten naar voren komen, bespreken we ook weer. Hierdoor verloopt de coaching op een natuurlijke wijze en beklijft het lesmateriaal beter. Een schema van alle tuinklussen leidt tot een logische seizoensstructuur’.

Kinderen uit groep 3 t/m 8 komen op vrijdagochtend naar de moestuin om te helpen met zaaien, onkruid wieden en uiteindelijk oogsten. ‘De kinderen zijn zo enthousiast’, vertelt Hans, ‘Het is zo waardevol om ze bezig te zien in de tuin. Ze leren er zo veel. Daar doe je het toch voor’.

Hans heeft nog heel veel plannen in de tuin. Sinds kort is er een compostbak, maar daar is hij nog niet zo tevreden over. ‘Het is een dichte bak. Liever heb ik een open bak met verschillende compartimenten. Ik ben een timmeratelier aan het opzetten. Als dat straks draait, ga ik er samen met de kinderen één maken. Dan kunnen de schillen van het 10-uurtje er ook bij. En natuurlijk de kippenmest. Het is mooi om de kinderen ook te betrekken bij het proces van composteren’. De GAD biedt een compostles aan die goed aansluit bij onze activiteiten. Ook het verder vergroenen van het schoolplein en het maken van een buitenkeuken, waar de oogst kan worden verwerkt, is een wens.

De school wil vanaf komend schooljaar graag ouders laten meehelpen in de moestuin, zodat er meer kinderen kunnen meedoen. Monique is momenteel bezig om een moestuin-oudercursus op te zetten. ‘Zo leren ouders meer over moestuinieren en krijgen ze wat meer achtergrond over alle processen die spelen in de moestuin. De bedoeling is om dit aan te bieden aan alle scholen in Hilversum die met moestuinieren bezig zijn. Daarmee verbind je de school en tuin met de ouders en ook met andere scholen en leert iedereen van elkaar’. De cursus wordt aankomend najaar aangeboden. Meer informatie volgt na de zomer.

‘Genoeg te doen dus’, lacht Hans, ‘Maar ik doe het met veel plezier. Ik tuinier nu met de kinderen die het leuk vinden, maar dat worden er langzaamaan steeds meer. Ze worden geënthousiasmeerd door hun klasgenootjes. Dat is toch prachtig. Wat extra hulp, in de vorm van ouders, kunnen we dus goed gebruiken’.

Nieuwsoverzicht

EducatiefHilversum.nl is een samenwerking tussen
Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek en Gemeente Hilversum